ALEGEREA BROASTEI APLICATE

Pentru o broasca destinata sa inchida o usa sau sa intareasca siguranta unui punct de acces, alegerea trebuie facuta un functie de diferite criterii, care pot avea consecinte asupra niveluiui de securitate dorit. Alegerea brostei si a nivelului de protectie dorit, va depinde de diferite criterii, prcum destinatia, sistemul de deschidere, rezistenta anti-efractie, tipul de cheie si un ansamblu de componente tehnice.

1. UNIVERSUL DE UTILIZARE

porte-entree

Usa principala

Trebuie sa tinem cont de calitatea broastei (anti coroziune), numarul de puncte de blocare si ivelul de protectie oferit de cilindru si cheie.

porte-interieur

Usa intermediara

sunt utilizate datorita usurintei in montare.

porte-de-service

Usa de servicu

Se folosesc in general broaste anti-panica, echipate cu o bara laterala, facilitand evacuarea in caz de incendiu sau doatate cu sitem de inchidere de urgenta (actionand broasca cu bolt sau cu arc)

Porte-coulissante-à-galandage

Usa de garaj

Broastele de aplicat sunt practice pentru usa de garaj, existand modele specifice pentru usi basculante.

portail

Portal

Sigure si practice pentru garduri si portaluri, sunt disponibile intr-o gama larga. Aceste broaste sunt rezistente la coroziune.

Porte-de-cave

Usa de la pivnita

Broastele aplicate sunt adesea utilizate pentru usile de la beciuri, fiind completate de un lacat sau un zavor.

2. MODELELE DE BROASCA

serrure-horizontale-ou-verticale

BROASCA ORIZONTALA SAU VERTICALA

Broastele vericale sunt concepute pentru usi cu spatiu de montare restrans, in timp ce broastele orizontale sunt prevazute pentru un spatiu de montare larg.

fermeture-a-tirage-ou-a-poignee

INCHIDERE PRIN DISPOZITIV DE TRAGERE SAU MANER

Inchiderea si dechiderea pot fi facute prin ajutorul unui maner (sau buton) fixat pe partea din fata a carcasei broastei, sau cu ajutorul unui dispozitiv, pe marginea broastei

3. SISTEMUL DE INCHIDERE

Serrures-à-encastrer-équipées-d’un-cylindre

Broaste incastrate echipate cu cilindru

Cu cilindru  rotund
Inchidere  cu cheie din exterior si prin buton blocator in interior pentru mai multa  usurinta in utilizare sau o alta versiune : dblu cilindru rotund (inchidere cu  cheie atat din interior cat si din exterior)

Pentru cilindru  profil european
Daca  broasca dumneavoastra este prevazuta sa permita instalarea  unui nou cilindru , atunci nivelul de securitate al acesteia va depinde de  tipul de cilindru ales (consultati fisa noastra tehnica: Alegerea cilindrului)
Este de asemenea  posibil sa intariti securitatea prin intermediul cilindrului sau, de exemplu,  sa alegeti un cilindru cu cheie unica ce va permite sa folositi o singura cheie  pentru a deschide toate usile (consultati fisa noastra tehnica: Cheia unica).

Broaste de incastrat cu cheie
Simpla

Deschidere si  inchidere cu o cheie in forma de L. Cama cheii (partea joasa in forma de patrat  sau dreptunghi) este prevazuta cu caneluri, care permit activarea mecanismului  de inchidere/deschidere.

Cu barbie
Cama cheii (partea  joasa in forma de patrat sau dreptunghi) este prevazuta atat cu caneluri, cat  si cu crestaturi, care permit activarea mecanismului de inchidere/deschidere a  pieselor mobile actionate de un resort.

Serrures-à-encastrer-à-clé
Serrures-à-encastrer-à-poignée-simple-ou-avec-bouton-de-fermeture

Broaste de incastrat cu maner simplu sau cu  buton de inchidere
Maner

Broastele aplicate  pot si insotite doar de un maner. Acest tip de broaste permit inchiderea unei  usi, insa nu si blocarea acesteia. Ele sunt folosite adesea cand nu este posibila instalarea unei broaste  incastrate.

Cu blocare
Unele broaste  aplicate pot fi deschise prin rotatia unui buton, altele fiind prevazute cu un  zavor de blocare

4. NUMARUL PUNCTELOR DE SIGURANTA

points-de-condamnation

Spre deosebire de broastele intr-un singur punct, care sunt prevazute cu un singur punct de blocare, broastele multipunct asigura blocarea usii in mai multe puncte de siguranta. Ele permit intarirea securitatii usii, multiplicand punctele de blocare prin inchiderea/deschiderea cu o singura cheie. Broastele aplicate multipunct sunt prevazute cu 3 puncte de inchideere : in partea de sus, in partea de jos si la mijlocul usii. Exista totodata broaste multipunct care pot avea pana la 12 puncte de blocare. Prin rotatia cheii se actioneaza diferitele puncte de blocare. Broastele aplicate multipunct sunt dotate cu o broasca centrala care actioneaza mai multe bolturi in acelasi timp, care permit inchiderea in ma multe puncte de blocare. Exista doua configuratii posibile, in functie de bolturile de blocare ale broastei (boltul fiind partea mobila care intra in contraplaca, pentru a bloca usa) : - Fie un bolt lateral central, care blocheaza dechiderea usii in pozitie verticala, un bolt superior care blocheaza deschiderea usii de pe cadrul superior si un bolt inferior care fixeaza pardoseala usii. - Fie un bolt lateral central, un bolt lateral jos si un bolt lateral fixat in partea de sus, care fixeaza usa in pozitia verticala a cadrului.

5. AX SI INTERAX

axe-applique

AX

Corespunde distantei dintre bordul extern al placii frontale si axul central al orificiului pentru cilindru, al celui pentru cheie sau al butonului de blocare, in functie de modelul ales.

entraxe-serrure

Interaxul

Corespunde distantei intre axul central al patratului pentru maner si axul central al cilindrului, al orificiului pentru cheie sau al celui pentru butonul de blocare, in functie de modelul ales.

mesure-du-carre

Dimensiunea patratului

Este de preferat sa cunoasteti dimensiunea patratului broastei, intrucat va va ajuta in alegerea modelului de maner. Dimensiunea standard a latimii patratului este de 6, 7 sau 8 mm, iar lungimea standard este de 75 mm.

Sfat

Inainte de a inlocui  broasca aplicata, masurati dimensiunile carcasei vechiului model. Prin alegerea  unui model de aceleasi dimensiuni sau chiar mai mare, vechile gauri vor fi  acoperite.

6. NORMA A2P (ASIGURARE PREVENTIE PROTECTIE)

Marca A2P este un eement important de care trebuie sa  tineti cont in momentul alegerii broastei aplicate. Marca A2P certifică faptul  ca aceste produse indeplinesc anumite specificatii tehnice care corespund unei  productii a carei calitate este controlata. Marca A2P este o marca colectiva,  care indeplineste criteriile impuse de catre companiile de asigurari,  institutii publice, utilizatori si sunt certificate de catre  profesionistii in securitate.

O broasca certificata A2P * rezista unei tentative de  efractie 5 minute, A2P ** rezista unei tentative de efractie 10 minute, A2P ***  rezista unei tentative de efractie 15 minute (consultati fisa)

7. PROTECTIE

Antismulgere

Broasca nu poate fi sprta cu ciocanul, iar cilindrul nu  poate fi extras din cutia broastei.

Protectie impotriva asmulterii contraplacii

Placa frontala poate  fi fixata atat pe partea din fata a cadrului, dar si pe partea laterala.

Anti deschiere cu speraclu

Imposibiliatea  de a deschide cilindrul cu agrafe sau carlige.
Consultati  fisa : Alegerea cilindrului

Protectie impotriva spargerii carcasei

Placa de protectie impotriva spargerii este fabricata din otel cimentat

Protectie impotriva ruperii boltului

Aceasta functie face ca extractorul burgiului sa se  invarta in gol, iar datorita plafonului si a consolidarii  cilindrului,perforarea acestuia se va face extrem de greu.

8. CHEIA

cle-de-surete-simple

Cheia de siguranta simpla

De asemenea numita si cheie L (datorita asemanarii cu forma literei). Cama cheii (partea joasa in forma de patrat sau dreptunghi) este prevazuta cu caneluri, care permit activarea mecanismului de inchidere/deschidere.

cle-a-gorges

Cheia cu barbie

Cama cheii (partea joasa in forma de patrat sau dreptunghi) este prevazuta atat cu caneluri, cat si cu crestaturi, care permit activarea mecanismului de inchidere/deschidere a pieselor mobile actionate de un resort.

cle-crantee

Cheie standard

Cheia standard poate fi copiata de orice lacatus, intrucat reproducerea acesteia nu implica decat folosirea unei masinarii standard, spre deosebire de cheile de inalta siguranta care implica folosirea unei masinarii speciale furnizate de producator, cu mecanism mult mai complex pentru a asigura un nivel ridicat de securitate.

cle-crantee

CU CARLIG

Spre deosebire de majoritatea cheilor care nu pot fi introduse decat intr-o singura pozitie, cheia reversibila poate fi introdusa in inchizatoare pe ambele parti ale acesteia (fata/verso)

cle-a-pompes

Cheia cu pompa

Cheile cu pompa sunt prevazute cu un dispozitiv cu elice care actioneaza un mecanism prin care elibereaza si blocheaza incuietoarea printr-o miscare de presare elastica urmată de o rotatie. Pompele axiale pot fi echipate cu: crestaturi care ofera rezistenta ridicata la efractie si smulgere, un dispozitiv de pistoni si contra-pistoni de siguranta: pinii sunt asezati in mod circular. Pentru mai mult confort in utilizarea sistemului de inchidere poate fi propus un sitem de fixare a cheii.

9. MODELE

Cu carlig

Pentru usi de  exterior sau usi de beciuri si garduri. Carligul, in pozitia inchis, intareste siguranta broastei

Cu bolț reglabil

Lungimea bolțului poate fi ajustabilă pentru a adapta blocarea la o ușă neconvențională (porți …).

Cu comanda electrica

Broasca electrica  este destinata unei deschideri de la distanta, pentru intrarile in imobile,  cabinete medicale etc. Functioneaza pe baza de tensiune joasa, (8/12 volti)  prin activarea unui buton de comanda, situat in interiorul cladirii..

In cazul unei  intreruperi a alimentarii cu electricitate, deschiderea se face in mod manual,  cu ajutorul unei chei.
Acest tip de broasca  poate fi echipata cu un cilindru dublu sau cu un cilindru cu buton

Tubulare

Sunt numite tototdata broaste cu buton. Estetice si usor de manevrat, incorporeaza atat mecanismul de deschidere  cat si arcul si manerul.

Antipanica

Broaste concepute  pentru usi de serviciu pentru a facilita evacuarea in caz de incident. Ele sunt  reversibile si sunt echipate cu o bara lateral pentru deschidere din interior.  O singură apasare a barei actioneaza dispozitivul de blocare si permite  deschiderea imediata a usii prin impingere.

10. FINISAJ

Choisir-ma-serrure-en-applique

Carcasa presata sau pliata

O incuietoare cu carcasa pliata este mai putin rezistenta decat o carcasa presata (prin apasare – fara cute le pliere vizibile)

Broasca  Design – cu capac pentru tije

– care se monteaza  cu un capac si protejeaza mecanismul interior si confera rezistenta.

Finisaj standard sau  anti-coroziune

In timp ce finisajul  standard este suficient pentru o broasca folosita pe o usa interioara sau  intermediara, pentru usile exterioare sau dele din mediile cu umiditate  ridicata se recomanda un finisaj anticoriziv.

serrure-en-applique

Culori

In mod normal, broastele aplicate sunt disponibile in 4 culori, argintiu metalic, alb, negru si maro.