Alegerea broastei incastrate

Pentru o broasca destinata sa inchida o usa sau sa intareasca siguranta unui punct de acces, alegerea trebuie facuta un functie de diferite criterii, care pot avea consecinte asupra niveluiui de securitate dorit. Alegerea brostei si a nivelului de protectie dorit, va depinde de diferite criterii, prcum destinatia, sistemul de deschidere, rezistenta anti-efractie, tipul de cheie si un ansamblu de componente tehnice.

1. UNIVERSUL DE UTILIZARE

porte-entree

Usa principala

Trebuie sa tinem cont de calitatea broastei (anti coroziune, cu orificiu pentru cilindru), numarul de puncte de blocare si nivelul de protectie oferit de cilindru si cheie.

porte-interieur

Usa intermediara

De exemplu, o usa de la bucatarie nu trebuie sa ofere acelasi nivel de siguranta ca o usa a unui birou sau de trecere intr-un loc important. Asadar, o broasca incastrabila, fara orificiu pentru cheie, care mentine usa in pozitie inchisa este suficienta. Totodata, sunt utilizate datorita usurintei in montare.

porte-de-service

Usa de servicu

Practice pentru usile de serviciu, se recomanda modelele cu deschidere in sistem Master Key, precum si modelele cu deschidere cu cheie unica. nivelul de securitate ales se recomanda sa fie ridicat.

porte-coulissante-galandage

Usa culisanta

Este modelul cel mai practic de broasca ce poate fi aplicat acestui tip de usi.

portail

Portal

Sigure si practice pentru garduri si portaluri, sunt disponibile intr-o gama larga. Aceste broaste sunt rezistente la coroziune.

porte-menuiserie-metallique

Usa metalica

Usile metalice trebuie sa fie dotate cu broaste de incastrat cu profil specific.

2. MODELE DE BROASTE IN FUNCTIE DE SISTEMUL DE INCHIDERE/DESCHIDERE

systeme-fermeture-sans-cle

FARA CHEIE

Acest tip de broasca poate fi utilizat pentru usile de interior, pentru care nu este necesar sa se blocheze accesul. Intrucat usile acestor tipuri de incaperi au rol cu precadere separator, actionarea boltului blocator se face prin intermediul unui maner sau buton

systeme-fermeture-a-cle

CU CHEIE

Blocarea usii se face prin intermediul cheii. Alegerea tipului de cheie determina in mare parte nivelul de securitate al broastei de incastrat. Verificati tipurile de chei propuse.

systeme-fermeture-a-

CU BLOCARE

Acest tip de broasca poate fi utilizat pentru usile de baie sau toaleta si, uneori, in interiorul unei camere ca un dormitor sau un birou pentru a pastra intimitatea. Aceste incuietori pot fi de asemenea utilizate pentru a completa un sistem de inchidere principal.

systeme-fermeture-a-cle

CU CILINDRU

Aceasta broasca asigura cea mai buna protectie, in special pentru uși de sticla. In cazul unor broaste cu cilindru este posibil a se schimba doar cilindrul, fara a schimba intreg sistemul de blocare (schimbarea cheii, pentru a creste nivelul de securitate al ușii ...).

3. NUMARUL PUNCTELOR DE SIGURANTA

Spre deosebire de broastele intr-un singur punct, care sunt prevazute cu un singur punct de blocare, broastele multipunct asigura blocarea usii in mai multe puncte de siguranta. Ele permit intarirea securitatii usii, multiplicand punctele de blocare prin inchiderea/deschiderea cu o singura cheie

Broastele incastrate multipunct sunt prevazute cu 3 puncte de inchideere : in partea de sus, in partea de jos si la mijlocul usii. Exista totodata broaste multipunct care pot avea pana la 7 puncte de blocare. Prin rotatia cheii se actioneaza diferitele puncte de blocare.

points-de-condamnation

4. DIMENSIUNI

In momentul in care va hotarati sa schimbati broasca dumneavoastra incastrata, trebuie sa tineti cont de 7 dimensiuni importante:

– Ax si interax;
– Latimea si lungimea placii frontale;
– Dimensiunea carcasei
– Dimensiunea patratului

axe-serrure

AX

Corespunde distantei dintre bordul extern al placii frontale si axul central al orificiului pentru cilindru, al celui pentru cheie sau al butonului de blocare, in functie de modelul ales.

axe-serrure

Interaxul

Corespunde distantei intre axul central al patratului pentru maner si axul central al cilindrului, al orificiului pentru cheie sau al celui pentru butonul de blocare, in functie de modelul ales.

longueur-et-largeur-de-la-têtiere

LUNGIMEA SI LATIMEA PLACII FRONTALE

- Dimensiunea standard a lungimii este intotdeauna 230 mm pentru usile din lemn; - Latimea standard pentru usile de lemn este de 20 mm Este de preferat sa cunoasteti acest masuri inainte de a schimba broasca dumneavoastra. in acest fel evitati sa gauriti din nou usa.

profondeur-et-epaisseur-du-coffre-serrure

DIMENSIUNEA CARCASEI

Tipul de usa si profilul acesteia vor determina dimensiunile carcasei modelului de broasca incastrata ales.

mesure-du-carre

Dimensiunea patratului

Este de preferat sa cunoasteti dimensiunea patratului broastei, intrucat va va ajuta in alegerea modelului de maner - fie ca optati pentru un nou model, fie ca utilizati vechile manere..

5. NORME (NF - CE - A2P)

NF (Norma franceza) : Conformitatea produsului cu norma NF certifica faptul ca produsul este fabricat dupa anumite criterii care tin de dimensiune, siguranta persoanelor, rezistenta, durabilitate etc.

(pentru mai multe detalii, consultati fisa NF )

CE (conformitate europeana) Marcajul CE atesta respectarea normelor europene cu priviez la siguranta si sanatatea publica.

(Pentru mai multe detalii despre norma CE, consultati fisa CE)

NORMA A2P (ASIGURARE PREVENTIE PROTECTIE)

Marca A2P certifică faptul ca aceste produse indeplinesc anumite specificatii tehnice care corespund unei productii a carei calitate este controlata. Marca A2P este o marca colectiva, care indeplineste criteriile impuse de catre companiile de asigurari, institutii publice, utilizatori si sunt certificate de catre profesionistii in securitate. O broasca certificata A2P * rezista unei tentative de efractie 5 minute, A2P ** rezista unei tentative de efractie 10 minute, A2P *** rezista unei tentative de efractie 15 minute (consultati fisa)

6. ALEGEREA BROASTEI IN FUNCTIE DE TIPUL DE CHEIE

cle-crantee

Cheie standard

Copierea acesteia poate fi facuta de orice lacatus si nu necesita folosirea unei masini speciale. Modelul acestui tip de cheie fiind unul public, reproducerea acesteia nu implica decat folosirea unei masinarii standard, spre deosebire de cheile de inalta siguranta care implica folosirea unei masinarii speciale furnizate de producator, cu mecanism mult mai complex pentru a asigura un nivel ridicat de securitate

cle-crantee

Cheie reversibila

Spre deosebire de majoritatea cheilor care nu pot fi introduse decat intr-o singura pozitie, cheia reversibila poate fi introdusa in inchizatoare pe ambele parti ale acesteia (fata/verso)

cle-a-gorges

Cheia cu barbie

Cama cheii (partea joasa in forma de patrat sau dreptunghi) este prevazuta atat cu caneluri, cat si cu crestaturi, care permit activarea mecanismului de inchidere/deschidere a pieselor mobile actionate de un resort.

cle-crantee

Cheia de siguranta simpla (L)

Deschidere si inchidere cu o cheie in forma de L. Cama cheii (partea joasa in forma de patrat sau dreptunghi) este prevazuta cu caneluri, care permit activarea mecanismului de inchidere/deschidere.

REMARCA

In cazul in care broasca dumneavoastra  incastrata este prevazuta pentru un cilindru care poate fi schimbat, nivelul de  securitate al cheii va fi determinat de modelul de cilindru ales. (consultati  fisa: Alegerea cilindrului)

7. TIPUL DE CILINDRU AL BROASTEI

Cilindrul este un element important care determina gradul de securitate al broastei. Asadar trebuie sa acordati atentie tipului de protectie oferit de cilindru: impotriva smulgerii, impotriva gauririi, spargerii sau impotriva deschiderii cu speraclul (Consultati fisa despre cilindru si tipul de protectie >>)

8. VERSIUNI: BOLT CU ARC - CU CARLIG - CU RULOU

pêne-demi-tour

BOLT CU ARC

De obicei reversibil, aceta se pozitioneaza in functie de sensul de deschidere al usii.

serrure-a-rouleau

CU RULOU

Potrivit mai ales pentru usile batante

serrure-a-crochet

CU CARLIG

Pentru usi de exterior sau usi de beciuri si garduri. Carligul, in pozitia inchis, intareste siguranta broastei

FINISAJ

Finisaj  standard sau anticoroziune

In timp ce finisajul  standard este suficient pentru o broasca folosita pe o usa interioara sau  intermediara, pentru usile exterioare sau dele din mediile cu umiditate  ridicata se recomanda un finisaj anticoriziv.

Têtière-bout-carré-ou-bout-rond

Carcasa presata sau pliata

O incuietoare cu carcasa pliata este mai putin rezistenta decat o carcasa presata (prin apasare – fara cute le pliere vizibile)

finitions-applique

Culori

In mod normal, broastele aplicate sunt disponibile in 4 culori, argintiu metalic, alb, negru si maro.

10. INFORMATII PRACTICE

contraintes-bati-encastrement-serrure

In functie de tipul usii, broasca instalata trebuie sa corespunda anumitor criterii

Usile din lemn pot fi utilizate atat pentru interior cat si pentru exterior, avand dimensiuni standard, care sa cuprinda carcasa broastei. Usi din PVC sau aluminiu au un profil (cadru) cu un cadru care este de multe ori mai putin adanc, astfel incat spatiul destinat broastei este mai mic. Usile din PVC sau aluminiu sunt utilizate cu precadere pentru exterior, fiind recomandabil sa fie folosite cu o broasca multipunct. Usile din metal sunt de obicei mai inguste. Broaste cu o carcasa mai ingusta sunt proiectate special pentru acest tip de usa.

NB : Calitatea usii: se recomanda ca broasca sa fie montata pe o usa solida si suficient de groasa. Broasca incastrata poate sa scada nivelul de siguranta al usii daca aceasta este prea subtire sau daca nu este adaptata pengtru acest model de broasca.

Serrure-à-encastrer-et-gâches-électriques

Broasca de incastrat cu comanda electrica

Broasca electrica este destinata unei deschideri de la distanta, pentru intrarile in imobile, cabinete medicale etc. Pentru a transforma broasca dumneavoastra actuala in broasca cu comanda electrica, este de ajuns sa schimbati boltul obisnuit al acesteia cu unul electric