Alegerea cilindrului

Nivelul de securitate si alegerea cilindrului se fac tinand cont de diferite criterii :

Profilul, modelul si dimensiunea cilindrului
Sistemul de inchidere si de blocare al cilindrului
Tipul de protectie si versiunea (mecanismul cilindrului)
Tipul de cheie al cilindrului dumneavoastra
Profilul cilindrului este primul element ce trebuie verificat inainte de a-l schimba. Privind partea vizibila a vechiului cilindru (trecerea cheii), va va fi foarte usor sa recunoasteti profilul cilindrului dumneavoastra. Exista doua tipuri de cilindri, in functie de profil :
Cilindru cu profil european
Cilindru adaptabil

Cylindre européen

1. MODELUL DE CILINDRU

Alegerea modelului de cilindru in functie de sistemul de inchidere

Cu o singura intrare: Inchidere cu cheia dintr-o singura parte
Cu intrare dubla: Inchidere cu cheia din ambele parti
Semicilindru: Cu cheie sau buton
Cu buton: Blocare din interior cu buton
In functie de optiunea dumneavoastra, aveti de ales intre 4 tipuri de cilindri profilati :

Cilindru profilat cu intare dubla: O singura cheie permite inchiderea si din interior, si di exterior
Cilindru profilat cu buton : O cheie permite inchiderea din exterior si un buton care realizeaza blocarea din interior
Semicilindru profilat: Ofera posibilitatea de inchidere, de o singura parte a usii, cu cheie
Semicilindru profilat cu buton: Ofera posibilitataea de inchidere, de o singura parte a usii, cu buton

2. DIMENSIUNEA CILINDRULUI

5-Goupilles-SA-Pour-porte-PVC-et-Alu

Lungimea cilindrului dumneavoastra corespunde grosimii usii, la care se adauga grosimea sildului sau rozetei manerului…Pentru motive de scuritate si comoditate, este indispensabil ca cilindrul sa se potriveasca perfect pe grosimea usii.

cadenas-cle-unique

Lungimea de incadrare a cilindrului dumneavoastra – care va va permite sa alegeti modelul potrivit – este alcatuita din cele doua parti laterale ale axului de fixare.
Lungimea fiecarei masuri (A si B) se calculeaza masurand distanta de la axul surubului de fixare, pana la marginea usii (sau garnitura usii, cum ar fi sildul sau rozeta).

NB : Pentru mai multe informatii, mergeti la pagina noastra cu sfaturi : Cum se schimba un cilindru
Cele doua valori, A si B, pot fi identice sau nu.

3. FINISAJUL UNUI CILINDRU

Majoritatea cilindrilor sunt din alama, ceea ce ofera protectie impotriva coroziunii prin oxidare (atunci cand sunt folositi la exterior). Unii dintre acesti cilindri au un finisaj de alama lustruita, procesul de lustruire oferind o suprafata neteda si un aspect lucios. Altii au un finisaj nichelat, ceea ce ofera o mai buna stabilitate (proprietati mecanice mai bune) si duritate. Expus la aer, acesta din urma se pateaza. In cele din urma, exista si cilindri din alama cu finisaj cromat, ceea ce intareste rezistenta la caldura si oxidare (buna rezistenta la rugina).

4. DISPOZITIVE DE PROTECTIE PENTRU CILINDRI

Protectie impotriva ruperii

Cilindrul nu poate fi scos din încuietoare

Protectie impotriva lovirii

Chiar daca loveste cu un ciocan care deplaseaza pinii cilindrului de deschidere, va fi imposibil pentru un hot sa deschida lacatul, rasucind cheia.

Protectie impotriva gauririi

Burghiul masinii de gaurit se invarte in gol

Protectie impotriva ruperii

Incuietoarea lacatului nu poate fi extrasa nici de un cleste de dimensiuni mari. Partea din fata se deterioreaza, dar cilindrul ramane fixat in corpul lacatului.

Protectie impotriva taierii si ruperii

Cilindrul nu poate fi taiat cu clestele, si nici extras din corpul lacatului

Protectia impotriva reproducerii neautorizate a cheii

Cheia nu poate fi reprodusa decat de catre producator, pe baza cardului de proprietate aferent.

Protectie impotriva deschiderii cu speraclu

Imposibiliatea de a deschide cilindrul cu agrafe sau carlige

5. MECANISMUL DE INCHIDERE AL CILINDRULUI

Mecanism cu pini

In general, cu cat numarul pinilor care permit accesul cheii in cilindru este mai mare, cu atat nivelul de siguranta oferit este mai ridicat. Altfel spus, cu cat numarul pinilor este mai mare, cu atat este si protectia oferita (in special impotriva deschiderii cu speraclul). Este intotdeauna de preferat sa optati in mod deosebit pentru protectie impotriva deschiderii cu speraclul (care scade riscul de intrare prin efractie, prin introducerea de tije metalice sau agrafe) si impotriva smulgerii cilindrului lacatului. Majoritatea lacatelor de pe piata sunt cu 6 pini.

Mecanism cu pini din maillechort

Maillechortul, un otel special, mai rezistent la gaurire si asezarea cilindrilor (eventual pe mai multe axe, in jurul cheii), la anumite modele de cilindri, face imposibila reproducerea cheii in caz de furt.

Mecanism cu bile

Bilele din interiorul incuietorii fac gaurirea acesteia imposibila

 

Mecanism cu disc

Modalitatea de blocare poate functiona cu ajutorul unor discuri rotative. Broastele cu disc ofera un nivel ridicat de securitate si sunt utilizate pentru a oferi un grad de securitate ridicat.

Mecanism cu pompa axiala cu sistem cilindric

Cheia este de regula cilindrica, privita din fata avand forma de stea, cu 5 sau 7 « colturi », denumiti in limbajul popular « dinti ». Acesti dinti sunt taiati la adancimi diferite, in functie de combinatia/configuratia cheii. Rotorul clindrului este echipat cu pini, denumiti si pompe, de talie identica, dispusi pe arcuri. In plus, doua « coliere » sau « gulere », plasate de o parte si de alta a rotorului, previn rotatia acestuia in statorul cilindrului, atunci cand cheia nu este introdusa. Dupa ce cheia este introdusa, pompa este presata in rotor, prin comprimarea arcurilor. Odata ajungand la piedici, crestaturile fiecarei pompe sunt aliniate pe guler, creand astfel un spatiu care permite miscarea rotorului. Cu scopul de a intari siguranta impotriva deschiderii cu speraclul, pompele pot fi dotate cu crestaturi false. In timp, mecanismele cu pompa rezista mai bine in mediul salin.

Mecanism cu pompa axiala cu sistem tubular

Principalele diferente intre acest mecanism si cel cu pompa axiala cu sistem cilindric consta in cheie, rotor si pompe. Cheia se prezinta sub forma unui tub, fara dinti, cu marginea frezata, la diferite adancimi, pe 6, 8, 10 sau 12 pozitii. Pinii sunt de lungimi diferite in functie de codare, si ca intr-un sistem cu piston clasic, prezinta contra-pompe, precum si arcuri. Rotorul, spre deosebire de mecanismul anterior, este de regula alcatuit din doua parti, cea din fata fiind cea care se roteste odata cu introducerea cheii, iar cea din spate fiind fixata de stator. Rotorul din fata poate fi rotund, cu unul sau mai multe carlige, hexagonal sau octogonal, permitant astfel crearea mai multor profiluri de cheie.

Odata cu introducerea cheii, pompele si contra-pistoanele sunt impinse, arcurile sunt comprimate, si astfel se realizeaza alinierea pompelor pe planul de imbinare al celor doua parti ale rotorului, ceea ce permite rotatia mecanismului.

6. ALEGEREA CILINDRULUI IN FUNCTIE DE TIPUL DE CHEIE

Tipul de cheie este un criteriu esential in alegerea cilindrului. Exista diferite tipuri de cheie, in functie de nivelul de securitate dorit :

Cheia standard
Cheile standard mai sunt denumite si chei reproductibile deoarece pot fi direct si usor reproduse plecand de la un sablon, adica de la forma bruta a modelului dumneavoastra de cheie. Reproducerea poatefi facuta de orice atelier de feronerie si nu necesita masinarii specifice. Avand tiparul public, reproducerea acestui tip de cheie nu necesita decat un utilaj standard, spre deosebire de cheile de inalta siguranta care cer utilaje speciale, furnizate de catre producator, cu mecanisme complexe care garanteaza un nivel ridicat de securitate.

Cheia paracentrica
Cheile paracentrice sunt chei plate, crestate pe marginea inferiora si cu puncte laterale, cu scopul de a intari protectia impotriva deschiderii cu speraclul. Acest tip de cheie poate fi reprodus la atelierele de feronerie, dar exista si numeroase modele brevetate, cun este Adriatic de la Thirard.

Cheia reversibila
Spre deosebire de majoritatea cheilor, care nu pot fi introduse decat intr-o singura pozitie, cheia reversibila va permite sa introduceti cheia in ambele sensuri. Altfel spus, introducerea cheii se face pe fata sau pe dosul cheii.

Cheia cu pompa
Exista putine sabloane publice de reproducere a acestui tip de cheie, ceea ce asigura un nivel de securitate ridicat. Cheile cu pompa sunt dotate cu dinti care permit actionarea unui mecanism de deschidere a incuietorii, printr-o miscare de presiune elastica, urmata de o rotatie. Pompele axiale pot fi prevazute cu crestaturi false, ceea ce garanteaza o inalta rezistenta la intrarea prin efractie, cu agrafe sau carlige, sau cu un dispozitiv de pistoane si contra-pistoane de siguranta radial : pinii sunt dispusi in mod circular. Pompele fiind orizontale, este necesar mai putin efort pentru introducerea cheii. Un sistem anti-ejectie a cheii poate fi propus in egala masura, intrucat ofera un mare confort la utilizare.

categorie-boite-a-cle-thirard

Cardul de proprietate
Aceasta solutie necesita predarea cardului la producatorul cheii, cu obligatia de a furniza si datele de identitate. Doar producatorul este in masura sa va faca aceasta copie, pe baza cardului de reproducere controlata, care a fost emis in momentul cumpararii.

7. FUNCTIILE UNEI CHEI

Functia de modificare

Ofera posibilitatea de a schimba combinatia care  permite decuplarea mecanismului de deschidere a cilindrului : in cazul in care pierdeti cheia cu prima configuratie, o introduceti pe cea de-a doua in cilindru, iar prima devine astfel inutulizabila.

Functia de urgenta (cilindru comutabil)

Chiar si in cazul in care cheia este introdusa in cilindru, in interior, usa poate fi deschisa din exterior cu o a doua cheie.

Cheia unica (cu aceeasi deschidere)

Conceptul de cheie unica permite deschiderea mai multor cilindri cu aceeasi cheie. Acestia sunt fabricati in uzina in grup sau in serie, deschizandu-se cu aceeasi cheie si avand asadar aceeasi configurare. Prin fabricarea lor cu aceeasi deschidere, acesti cilindri sunt in egala masura compatibili cu anumite modele de incuietoare sau de lacate fabricate cu aceeasi configurare. Se va folosi astfel o singura cheie pentru toate punctele de acces. Cheia unica este din ce in ce mai folosita in cladiri, datorita functiei sale practice. Sistemele cu deschidere unica sunt deseori utilizate pentru a controla accesul in birouri, scoli, gari, aeroporturi..(Pentru a afla mai multe informatii,vizitati pagina noastra cu sfaturi : Cheie unica)

Sisteme Master Key

Mai multe usi pot fi deschise cu aceeasi cheie, chiar daca cilindrii au combinatii diferite. Alte chei nu permit decat deschiderea unei parti dintre aceste usi, sau una singura. Aceste sisteme de organigrame permit asadar restrictionarea accesului intr-o cladire, in functie de tipul de cheie pe care il are fiecare utilizator. Introducem notiunile de trecere generala si trecere partiala. Sistemele de organigrame permit structurarea diferitelor cai de acces ale persoanelor, tinand cont  de rutele acestora,  cat si de autorizatiile si restrictiile de acces : coproprietari, hoteluri, birouri de afaceri, insitutii publice precum primariile, spitale sau scoli si zone industriale in care mai multe persoane sunt structurate in diferite servicii …

Exemple :

*Trecere generala : un grup restrans de persoane (conducerea, paza) are o cheie care poate deschide toate usile
*Trecere partiala de nivelul 01 : grupuri de persoane (manageri, secretare…) care pot deschide mai multe usi, dar nu pe toate
*Trecere partiala de nivelul 02 : anumite persoane (serviciul de curatenie…) care poseda o cheie care poate deschide o singura usa
(Pentru a afla mai multe informatii, vizitati pagina noastra cu sfaturi : Organigrama mea)

8. AFLĂ MAI MULT

Pentru a intelege modul lor de functionare, trebuie sa stiti ca cilindrul este alcatuit din doua piese principale, care sunt : statorul – corpul cilindrului, si rotorul – piesa rotativa. In stator, sunt forate niste adancituri in care sunt fixati pinii. Acesti sunt de diferite inaltimi si dispusi pe un piston declansat de un arc. Odata introdusa cheia in rotor, pinii se aliniaza in orificiile cheii, permitand astfel rotorului sa se invarta in corpul cilindrului.
Aceasta permite actionarea boltului incuietorii.

Alte versiuni:
Cama reglabila
Cama este o piesa atasata de rotorul cilindrului care permite actionarea boltului de inchidere. Cama reglabila face posibila actionarea mecanismului in ambele sensuri si este utilizata pentru incuietorile magaziilor (de exemplu, cu inchidere electrica, rasucind la stanga si deschidere electrica rasucind la dreapta)

Cama sub forma de rotita dintata
Acest tip de pinion este prevazut cu dinti, ceea ce permite deschiderea prin angrenaj (sistem de rotite care se imbina una intr-alta).

Alte tipuri de cheie:

Cheie triunghiulara
Cheie usor de manevrat, folosita de regula pentru deschiderea de siguranta in caz de incendiu, de catre serviciile de reparatie ale ascensoarelor si anumite administratii (pentru acces tehnic local)
*Triunghi intern: Gaura cheii este in forma de triunghi, ce serveste drept incuietoare. O cheie solida, triunghiulara vine sa se muleze pe triunghiul extern, pentru a permite deschiderea si inchiderea.
*Triunghi extern: Prelungire a rotorului, in forma de triunghi. O cheie cu un orificui in forma de triunghi vine sa se muleze pe triunghiul extern, pentru a permite deschiderea si inchiderea.

Cheie electronica
Cheile electronice permit deschirea si inchiderea prin simpla prezentare a chei. In interior, un mecanism declanseaza electronic, multumita unui microprocesor, mecanismul incuietorii dumneavoastra. Cheile electronice sunt constituite in acelasi timp de un dispozitiv ce permite inchiderea mecanica a cilindrului si de un dispozitiv pe baza de cip electronic, care deschide cilindrul.

Card cu cod de identificare
Avand un card de proprietate, reproducerea cheii poate  fi controlata, intrucat este necesar codul inscris pe acesta.  Multiplicarea cheii dumneavoastra nu va fi posibila decat plecand de la codul furnizat, si nu de la cheie, astfel nivelul de securitate fiind mult mai ridicat. Este indicat sa pastrati cardul de proprietate intr-u loc sigur. Reproducerea cheii pe baza de card necesita un utilaj specific – furnizat de catre producator.

Cheie magnetica
Cheile magnetice se disting de celelalte tipuri de chei, prin faptul ca ele nu actioneaza un sistem mecanic, ci unul magnetic, ce consta in serii de magneti pozitivi si negativi care trebuie sa se alinieze pentru a declansa rotorul.