Rechercher un produit :
Alegerea lacatului dumneavoastra va depinde de 5 criterii esentiale: :
Universul in care este utilizat : mediul, conditiile atmosferice, utilizarea si modul in care veti intrebuita lacatul, vor influenta alegerea dumneavoastra.
Nivelul de protecție: Nivelul de rezistenta la intrarea prin efractie este evaluat, de obicei, in functie de importanta locului care se doreste a fi securizat si de bunurile pe care doriti sa le protejati. Asadar, trebuie sa tineti cont de componentele tehnice si de tipul de cheie.
Componentele tehnice: Pe langa universul de utilizare, de nevoile si de nivelul de securitate dorite, trebuie sa tineti cont de lementele tehnice ale lacatului (compozitia corpului si a toartei, sistemul de inchidere, mecanismul de blocare si tipul de protectie).
Componenetele ergonomice: Este important sa tineti cont de usurinta de utilizare, de constrangerile de utilizare si de importanta obiectelor sau locurilor pe care doriti sa le securizati inainte de a alege lacatul potrivit pentru dumneavoastra.
Tipul de cheie: Cheia poate determina alegerea dumneavoastra in functie de nivelul de protectie asteptat si de modul de folosire al lacatului.
Lacatul trebuie sa fie, in primul rand, practic, usor de recunoscut si usor. Modelele certificate Travel Sentry Aprouved sunt usor de identificat prin intermediul unui diamant rosu, fiind adesea recomandate pentru calatorii. doar lacatele certificate TSA - aprobate de administratia transporturilor internationale- pot fi deschide de lucratorii vamali cu o cheie speciala, fara a deteriora bagajul in cazul efectuarii unei cautari. Exemplu de utilizare: Bagaje, rucsacuri, genti de mana, troler, geanta de golf, servieta, cusca pentru transport ...
Rezistenta la umiditate, la inghet si praf sunt elemente importante de care trebuie sa tineti cont. In mediul exterior, trebuie de asemenea sa vedeti daca locul care trebuie protejat este izolat. Intrucat in locuri nelocuite se pot utiliza cu usurinta mijloace de efractie zgomotoase, fara teama de intrerupere, se recomanda ca in acest caz sa va orientati catre un lacat de siguranta inalta (din sectorul industrial). Exemplu de utilizare: garaj, poarta, gard, masina de tuns iarba, gratar, lant ...
Lacatul trebuie sa fie in primul rand practic si ales in functie de destinatia si nivelul dorit de securitate. Lacatele de interior cu combinatie sunt alese, in general, pentru dulapuri sau vestiare pentru care se doreste evitarea pierderii cheii (intr-o sala de sport...). Lacatele de interior cu cheie unica sunt alese de obicei atunci cand mai multe persoane sunt indreptatite sa foloseasca lacatul (coproprietari...). Exemple de utilizare: dulap, camere de depozitare, seif, cantina, sertare, beciuri, calculatoare, echipamente, lanturi...
Rezistenta la coroziune este un element cheie atunci cand doriti sa utilizati un lacat in apropierea marii sau pe un vehicul de navigare. Asigurati-va ca lacatul dumneavoastra este fabricat in intregime din materiale tratate impotriva coroziunii (corp, toarta, mecanism de inchidere). Unele lacate destinate utilizarii in mediul marin au deopotriva protectie PVC pe corp sau pe toarta, ceea ce intareste rezistenta la agresiunile exterioare precum umiditatea, sarea, murdaria sau socurile. Exemplu de utilizare: ponton, santier naval, ski jet, echipamente pentru scufundari, motoare…
Pe un santier de constructii, exista numeroase materiale si puncte de acces care trebuie securizate. Cele mai folosite pe santiere sunt lacatele cu utilizari multiple. Este indicat ca pe un santier deschis sa aveti in vedere rezistenta la agresiunile exterioare (murdarie, noroi, apa…). Daca trebuie sa protejati materiale sau documente importante, sunt recomandate lacatele cu toarta rezistenta la taiere cu fierastraul, perforare, gaurire. Exemplu de utilizare : bariere, acces securizat, utilaje, masinarii, containere, depozite, hangare, lanturi…
Protectia proprietatilor (materiale si intelectuale) si a persoanelor (produse chimice, electricitate) intr-o zona industriala necesita lacate de inalta siguranta care ofera un nivel ridicat de protectie. Alegerea lacatului trebuie sa fie determinata inainte de toate de caracteristicile tehnice ale acestuia (securizarea corpului si a toartei, protectie impotriva zgarierii, gauririi, lovirii, iar pentru locurile sensibile, materiale compozite izolate electric…). Exemplu de utilizare: garduri, porti, acces zonă de înaltă securitate, acces securizat (FED, GDF ...), oficiu postal, depozit, hangar ...
Pentru protectia vehiculelor, exista multiple solutii. Oricare ar fi solutia aleasa de dumneavoastra (lacat pentru lant sau cablu antifurt, zavor fixat pe vehicul, ?... ) dispozitivul dumneavoastra de inchidere trebuie sa fie prevazut cu protectie impotriva smulgerii, taierii si perforarii toartei. In plus, lacatul dumneavoastra antifurt trebuie sa fie rezistent la agresiunile cauzate de umiditate sau mizerie. Totodata, cablurile si lanturile utilizate trebuie sa ofere o protectie similara. Exemplu de utilizare : motociclete, scutere, autoturisme, biciclete, camioane, rulote, caravane, remorci, roti de rezerva…
Cand intervine moda ! Dar nu numai, pentru ca pe langa aspectul decorativ, acest tip de lacat trebuie sa fie si practic. Acestea trebuie sa fie concepute cu un finisaj si o ergonomie in tendinte. In plus, acestea pot varia de la un model simplu de lacat ornamental la modele de lux (designul, finisajul si ergonomia sunt asadar elemente cheie in alegerea lacatului dumneavoastra). Exemplu de utilizare : rucsac, poseta, geanta sport, breloc, caseta de bijuterii…
Lacatele cu cifru
Lacatele cu cifru sunt folosite atunci cand folosirea unei chei poate fi incomoda pentru utilizator (bagaje, biciclete, vestiare, dulapuri scolare…) sau atunci cand acelasi punct de acces este folosit de mai multe persoane. Contrar parerilor populare, inchizatorile lacatelor cu cifru sunt la fel de eficiente in ceea ce priveste siguranta impotriva furtului, ca si cele cu cheie. Daca optati pentru un lacat cu cifru, asgurati-va de indata ca rotitele au cel mai mic joc posibil – un raufacator informat si experimentat ar putea gasi codul de deschidere.
Lacatele cu cheie (incuietorile cu cheie) Pentru acest tip de lacat, tipul de cheie este cel ce va influenta alegerea dumneavoastra in functie de nivelul de siguranta si comoditate – Cheie plata sandard, cheie paracentrica, cheie plata reversibila, cheie plata reversibila cu card de proprietate (vedeti punctul 06: Alegerea lacatului in functie de tipul de cheie).
Diametrul toartei, lungimea si latimea sa sunt elemente importante care vor conditiona partial, rezistenta unui lacat si nivelul de protectie. Compozitia toartei este in egala masura un aspect de avut in vedere, in functie de mediul in care este utilizat lacatul (la exterior, mediul marin…) si nivelul de securitate dorit. Compozitia va determina in egala masura si rezistenta mecanica a toartei la torsiune.
Cu cat diametrul toartei este mai mare, cu atat va fi mai dificil de taiat. De exemplu, lacatele cu o toarta mai subtire de 4 mm sunt usor de taiat doar cu un cleste. Un lacat de siguranta are o toarta de la 6 mm, ajungand pana la 10 mm, in cazul celor cu protectie ridicata.
Cu cât înălțimea mânerului este mai mică, cu atât va fi mai greu să o tăiați. Mânerul unui lacăt este de obicei în formă de "U" cu 4 înălțimi de buclă (scurt, standard, ½ înalt și înalt), permițând utilizarea lacătului în diferite configurații. Mânerele înalt și înalt, care expun mai mult suprafață, sunt practice în anumite situații, dar sunt mai vulnerabile. Înălțimea mânerului poate fi redusă din punct de vedere tehnic dacă mânerul este susținut, adică o creștere a corpului lacătului acoperă o porțiune a mânerului lacătului. Lungimea este astfel redusă și, prin urmare, mânerul este mai puțin expus tăierii, scorului și ruperii cu o masă.
Cu cat inaltimea toartei este mai mica, cu atat va fi mai dificil de taiat. Toarta unui lacat are, de regula, forma literei « U », si 4 trepte de inaltime (scurta, standard, ½ - de inaltime medie si inalta), permitand astfel diferite utilizari ale lacatului. Toartele de inaltime medie si cele inalte, care expun mai multa suprafata, sunt practice in anumite situatii, dar sunt cele mai vulnerabile. Inaltimea poate fi redusa daca toarta este impinsa, iar corpul lacatului va acoperi o parte in aceasta. Inaltimea este astfel redusa si, in consecinta, toarta este mai putin expusa la taiere, perforare, distrugere prin lovire.
Otelul cimentat ofera protectie impotriva taierii. Otelul cimentat cu molibden are o rezistenta mare la taiere si perforare. Alama si otelul inoxidabil (inox) ofera protectie impotriva coroziunii si oxidarii. Inoxul este special conceput pentru a rezista in mediul salin.
Greutatea, latimea, forma si compozitia corpului sunt factori ce trebuie luati in considerare in alegerea unui lacat. Aceste elemente trebuie alese in functie de mediul de utilizare al lacatului si de nivelul de siguranta dorit.
O prelungire a corpului lacatului poate acoperi o parte a toartei. Corpul are asadar « umeri » cu scopul de a proteja si de a reduce inaltimea toartei lacatului dumneavoastra, care este astfel mai putin expusa la taiere, spargere.
Dimensiunea lacatului va depinde de dimensiunea toartei necesare pentru o anumita inchidere, dar si de usurinta de manevrare (nu este intotdeauna evident ca nu trebuie folosit un lacat prea mare intr-un spatiu aglomerat sau prea restrans).
Estetic si ergonomic. Forma lacatului poate fi aleasa si din motive estetice. Din acest motiv, designul lacatelor a cunosscut o evolutie in ultimii ani (lacate pentru vestiare…). Cu toate acestea, forma lacatului ramane de cele mai multe ori strans legata de proprietatile ergonomice luate in considerare pentru o utilizare adaptata nevoilor dumneavoastra. Lacatele cu lamele ofera, in timp, o mai buna rezistenta.
Otelul este in principal destinat utilizarii in interior. Otelul inoxidabil sau alama sunt utilizate pentru protectia impotriva coroziunii datorate oxidarii (in exterior). Inoxul este special conceput pentru a rezista in mediul salin. Alama masiva ramane inca cel mai utilizat material in fabricarea lacatelor. Finisajul poate fi cromat, ceea ce confera estetism si stralucire, si in acelasi timp pastreaza propritatile inoxidabile la aer. Materialele compozite neconductoare sunt de asemenea cele mai folosite in mediile profesionale, cu o diferentiere posibila prin culoare.
Incuietoarea pe corpul lacatului, frontal sau lateral.
De regula, incuietoarea unui lacat sa afla in partea de jos a acestuia. Insa acest lucru poate fi restrictiv daca locatia ofera un spatiu mic de acces catre dispozitivul de blocare. Trebuie ales asadar un lacat cu sistemul de inchidere aflat pe fata sau pe lateral (lacat monobloc).
Protectie impotriva extragerii si smulgerii cilindrului lacatului
Burghiul masinii de gaurit se invarte in gol
Imposibilitatea de a deschide incuietoarea lacatului cu agrafe sau carlige
Chiar daca loveste cu un ciocan care deplaseaza pinii cilindrului de deschidere, va fi imposibil pentru un hot sa deschida lacatul, rasucind cheia.
Lacatele nu pot fi sparte cu ciocanul, iar cilindrul nu poate fi scos din corpul lacatului.
Incuietoarea lacatului nu poate fi extrasa nici de un cleste de dimensiuni mari. Partea din fata se deterioreaza, dar cilindrul ramane fixat in crpul lacatului.
Compozitia toartei poate avea diferite proprietati care intaresc siguranta lacatului dumneavoastra impotriva taierii (otel cimentat sau otel cimentat cu molibden).
Reproducerea poate fi facuta de orice atelier de feronerie si nu necesita echipamente speciale. Fiind public, reproducerea sablonului acestui tip de cheie nu necesita decat un utilaj standard, spre deosebire de cheile de inalta siguranta pentru care sunt necesare masinarii specifice furnizate de fabricanti, cu mecanisme mai complexe, care asigura in nivel inalt de protectie.
Cheile paracentrice sunt chei plate crestate pe extremitatea inferioara si cu puncte laterale, cu scopul de a mari rezistenta la deschiderea cu agrafe sau carlige. Cheile paracentrice pot fi reproduse la orice atelier de feronerie, dar numeroase modele sunt brevetate, cum este si modelul Adriatic de la Thirard.
Spre deosebire de majoritatea cheilor pe care le puteti introduce intr-o singura pozitie, cheia reversibila va permite sa faceti acest lucru in ambele sensuri. Altfel spus, introducerea cheii in cilindrul lacatului se poate face pe ambele parti.
Aceasta solutie necesita predarea cardului la producatorul cheii, cu obligatia de a furniza si datele de identitate. Doar producatorul este in masura sa va faca aceasta copie, pe baza cardului de reproducere controlata care a fost emis in momentul cumpararii.
Aceasta functie impune inchiderea lacatului pentru scoaterea cheii : cheia nu poate fi scoasa decat daca lacatul este inchis corespunzator, adica doar daca toarta este prinsa coret in corpul lacatului. Aceasta nu va permite sa va rataciti cheile in timpul manevrarii lacatului.
Conceptul de cheie unica permite deschiderea mai multor lacate cu aceeasi cheie. Aceste lacate cu cheie unica poate denumirea de lacate cu deschidere unica. Ele sunt fabricate in uzina in grup sau in serie, deschizandu-se cu aceeasi cheie si avand asadar aceeasi configurare. Lacatele cu deschidere unica sunt de regula utilizate atunci cand utilizare unui numar prea mare de chei devine riscant (Societati private, centre administrative…). Prin fabricarea lor cu aceeasi deschidere, aceste lacate sunt in egala masura compatibile cu anumite modele de incuietoare sau de cilindri fabricati cu aceeasi configurare. Pentru utilizarea lor se va folosi asadar o singura cheie (Pentru a afla mai multe informatii,vizitati pagina noastra cu sfaturi : Cheie unica
Lacatele pot fi fabricate cu combinatii diferite, dar pot fi deschise cu aceeasi cheie. Introducem asadar notiunile de deschidere generala si de deschidere partiala. Sistemele de organigrame permit structurarea diferitelor cai de acces ale persoanelor, tinand cont de rutele acestora, cat si de autorizatiile si restrictiile de acces : coproprietari, hoteluri, birouri de afaceri, insitutii publice precum primariile, spitale sau scoli si zone industriale in care mai multe persoane structurate in diferite servicii…(Pentru mai mullte informatii, accesati pagina noastra de sfaturi : Organigrama mea)
In general, cu cat numarul pinilor care permit accesul cheii in cilindru este mai mare, cu atat nivelul de siguranta oferit este mai ridicat. Altfel spus, cu cat numarul pinilor este mai mare, cu atat este si protectia oferita (in special impotriva deschiderii cu speraclul). Este intotdeauna de preferat sa optati in mod deosebit pentru protectie impotriva deschiderii cu speraclul (care scade riscul de intrare prin efractie, prin introducerea de tije metalice sau agrafe) si impotriva smulgerii cilindrului lacatului.
Alte criterii de selectie a toartei lacatului:
Toarta reglabila pe mai multe trepte de inaltime pentru multiple utilizari ale aceluiasi lacat
In timp ce majoritatea lacatelor au forma literei « U », unele mai degraba integreaza o tija dreapta specifica lacatelor monobloc, utilizate de regula pentru lanturi si suporturi de lacate. Acest tip de toarta , usor de manevrat, are inainte de toate avantajul ca, odata inchis, nu expune decat o portiune foarte mica ce poate fi vandalizata. Acest punct forte, deloc de neglijat, al acestui tip de lacat asigura faptul ca lacatele monobloc pot fi folosite la usile de la pivnite, depozite, chiar si bariere, si uneori la masinile care distribuie monede sau jetoane.
Lacatele monobloc pot avea o dubla trecere a zavorului in corp, cu scopul de a prinde zalele unui lant (oferind protectie impotriva taierii sau forfecarii zavorului) si atfel ridicand nivelul de siguranta. Trebuie asadar verificata inaltimea toartei si distanta dintre cele doua portinuri de prindere a lantului.
Invelis ce acopera toarta pentru a o proteja de riscul de coroziune, provocat de umiditate (pulverizare de apa, noroi… ) sau impotriva mizeriei.
Folosit pentru a acoperi toartele lacatelor utilizate in securizarea zoneler cu electricitate.
Toarta este uneori inlocuita de un cablu ce permite o legatura flexibila. Exista lacate cu cabluri de diferite dimensiuni, precum si lacate care permit reglarea lungimii cablului.
Alte criterii de selectie a corpului lacatului:
Invelis al corpului lacatului ce intareste protectia impotriva socurilor, murdariei si oxidarii cauzate de apa. Invelisurile PVC sunt in egala masura utilizate de catre profesionisti pentru a acoperi lacatele utilizate in securizarea panourilor electrice.
Protejeaza mecanismul de deschidere
Permite evacuarea apei care s-ar putea acumula in mecanismul intern al lacatului.
Corpul lacatului permite intalarea unui cilindru substituibil. Inchiderea se face astfel prin pinionul cilindrului. Corpul lacatului permite instalarea unui cilindru. Acest tip de lacat permite intarirea nivelului de siguranta sau schimbarea mecanismului de deschidere, fara sa se inlocuiasca lacatul.
Alte tipuri de cheie:
Pentru lacatele de artilerie – din punct de vedere istoric, lacatele de artilerie erau destinate inchiderii lazilor cu munitie. Acesta este inca folosit pentru diferite aplicatii, in special marine. Mecanismul lor este simplu : inchiderea se face cu ajutorul unui surub cu capatul sub forma de triunghi sau patrat.
Avand o cheie cu card de identificare, este nevoie de codul inscris pe acesta pentru reproducere, care va fi astfel controlata. Reproducerea cheii dumneavoastra nu va putea fi efectuata decat pornind de la codul furnizat, si nu de la cheie. Astfel, nivelul de siguranta este mai ridicat, de aceea este important sa pastrati cardul intr-un loc sigur. Reproducerea cheilor cu card necesita o masinarie specifica – furnizata de catre producator.