ALEGEREA MANERELOR DE USA

Alegerea manerelor se face in functie de anumite criterii:

1. SISTEM DE INCHIDERE SI MONTARE MANER

Cu sau fara cheie, cu sau fara buton de blocare, alegerea sistemului de  inchidere depinde de locul in care usa este fixata.

Sistem de inchidere fara cheie

Sistemele de inchidere fara cheie nu dispun de  niciun sistem de blocare si sunt in general folosite pentru usi de bucatarie,  de salon sau intermediare. Manerele nu sunt prevazute in aceste cazuri cu  orificii, si sunt prevazute cu placa sau aparatoare fara gauri.

O usa intermediara, in interiorul casei, de obicei nu  sufera din cauza schimbarilor climatica si blocarea usii este doar o optiune  personala. În plus, pe langa aspectul functional, manerele usilor interioare  ale unei case au rol estetic.

Sistemul de inchidere cu cheie

Sistemul de inchidere cu cheie  permite blocarea usii. In aceasta situatie, manerul este prevazut cu orificiu  pentru cheie ori pentru cilindru, in functie de tipul broastei instalat pe usa.

Sisteme de blocare cu cheie sunt  utilizate pentru a restrictiona accesul la anumite componente ale locuintei,  cum ar fi subsol, garaj, birou, camere diverse… Aceste sisteme de blocare  permit protejarea intimitatii.

Intrucat in cazul usilor de la intrare  trebuie sa se tina cont de schimbarile climatice, trebuie ales un maner  specific, pentru usi de intrare.

Sistemele de inchidere cu blocare

Sistemele de inchidere cu blocare sunt prevazute cu  un buton, care poate fi actionat din interiorul locuintei.
In general sunt utilizate pentru usile de  baie, care pot fi totodata prevazute cu indicator vizual.

2. TIPUL DE MANER

Maner

Manerele cu forma alungita permit deschiderea usii prin apasare, care actioneaza mecanismul de deschidere.

Buton

Usa poate fi echipata cu un maner in forma de buton, care actioneaza mecanimul de deschidere prin miscari stanga/dreapta.

Maner de tragere

Exista, de asemenea, manere de tragere, cu diferite adaptari, in functie de modelul ales, care poate fi prins si actioneaza sistemul de deschidere prin sctiunea de tragere/impingere

Maner incastrat

In cazul usilor culisante se recomanda folosirea unui maner incastrat

3. FIXAREA MANERULUI

Placa de protectie

Placa de protectie se fixeaza  prin intermediul suruburilor speciale. Manerul este sustinut de placa si  patratul de fixare.
Verificati interaxul de fixare al  placii de protectie

Capace

Capacele sunt fixate cu suruburi  de lemn.
Manerul este sustinut de placa,  patratul de fixare si un surub simplu, fara cap,  care fixeaza manerul de patrat.
Surubul fara cap se fixeaza cu  ajutorul unei chei Allen

4. MASURI

Verificati diamentrul patratului de fixare, care poate varia intre 6  si 8 mm.

6 mm pentru  manerele de usi-fereastra sau broaste de aplicat orizontale
7 mm pentru  manerele usilor de intrare sau usi interioare
8 mm pentru  anumite manere de usi de palier

Verificati interaxul broastei

Daca broasca este cu blocare, masurati interaxul broastei, care corespunde masurii dintre patratul maneruluisi orificiul pentru cilindru. Interaxul standard este de 70 mm (92mm pentru anumite usi din PVC

Verificati interaxul de fixare

Masura standard a acestuia este de 165mm sau de 195mm.

5. ANSAMBLU SAU DEMIANSAMBLU

Ansamblu de manere

De cele mai multe ori, se alege  un ansamblu in cadrul caruia articolele sunt prevazute in perechi de manere  duble sau buton dublu. Ansamblul este insotit de cele mai multe ori de carcasa  sau rozete de protectie.

Demiansamblu

Exista de asemenea kituri compuse dintr-un singur maner/buton si o  singura placa de protectie. in acest fel de pot monta doua manere in stiluri  diferite, in  acest caz fiind necesara  acordarea unei atentii deosebile sensului de montare.

Verificati fisa noastra privind sensul de deschidere al usii

6. ESTETICA

Pe langa aspectul functional, manerele indeplinesc de asemenea o functie estetica, devenind elemente cheie in decorarea usii. Ele aduc un plus de stil designului interior, in functie de tipul ales.

7. BROASTE ADAPTATE TIPULUI DE MANER