ALEGEREA SEIFULUI

Seiful este un produs de  siguranta avantajos si eficient pentru protejarea bunurilor personale, ale  obiectelor si documentelor valoroase, ale lichiditatilor sau pur si simplu ale  hartiilor sau obiectelor cu vloare sentimentala.

Inainte de a a chizitiona un  seif, ar fi indicat sa aveti in vedere mai multe aspecte : daca aveti  nevoie de un seif de incastrat sau de fixat, cu sitem de inchidere cu cod sau  cu cheie, volumul de stocare, instalarea acestuia.

Complexitatea modelelor si  caracteristicile detaliate din aceasta rubrica va sprijina in alegerea  modelului potrivit pentru dumneavoastra.

NB : Locul ales pentru instalare poate determina alegerea dumneavoastra dinte un seif de fixat sau incastrat.

1. VOLUMUL SI DIMENSIUNEA SEIFULUI

În functie  de obiectele de valoare sau documentele care trebuie protejate, dimensiunea si  volumul vor fi unele dintre primele criterii de selectie pe care sa le luati in  considerare. Pentru documente, de tipul pasapoartelor sauf ara o dimensiune  prea mare, dar de valoare, nu va fi neaparat necesar sa achizitionati un seif  prea mare, in schimb, pentru protejarea elementelor de mari dimensiuni veti  avea nevoie de un seif voluminos. Trebuie sa tihneti de asemenea cont daca  unghiul de deschidere al usii este suficient de mare, astfel incat bunurile de  securizat sa poata fi introduse in interiorul seifului.

Necesitatea dumneavoastra privind obiectele care urmeaza a fi securizate  se poate schimba, asadar este indicat sa intocmiti din timp o lista cu toate  elementele care ar trebui introduse in seif (carnete de cecuri, pasapoarte,  arhive cu documente, hard-disck-uri, calculatoare, bijuterii, bani etc.). este  asadar primordial sa anticipati necesitatea dumneavoastra si sa evitati  inclusiv alegerea unui model prea mare, cu o capacitate prea mare de stocare.

NB : Locul ales pentru instalare poate determina alegerea dumneavoastra dinte un seif de fixat sau incastrat.

2. GREUTATEA

Greutatea seifului ales este strans legata de suportul pe  care urmeaza sa se faca fixarea. Altfel spus, greutatea seifului este o  caracteristica determinanta in alegerea dumneavoastra, insa locul ales pentru  fixare poate influenta in egala masura daca modelul potrivit pentru dumneavoastra  este unul care poate fi incastrat sau care poate fi fixat.

3. SEIFURI DE INCASTRAT SAU DE FIXAT

Seiful poate fi atat incastrat cat si fixat in podea sau de  perete pentru a inlatura orice risc de furt.

Seifurile de fixat pe sol sau in perete

In functie de greutate, seiful nu  poate fi fixat oriunde. Suportul trebuie sa fie suficient de rezistent ca sa  sustina greutatea seifului. Se privilegiaza, in general,  o podea sau un perete structural de beton. In  cazul in care podeaua este din lemn, este recomandabil sa se adauge o placa de  metal sub seif.
Seifurile fixabile nu sunt la fel  de usor de camuflat ca seifurile incastrabile. Așa că cel mai bine este ca  acestea sa fie fixate atat in podea cat si in perete cu suruburi adaptate.

Seifurile incastrabile :

Incastrarea seifului se poate  face fie in podea, fie intr-un perete rezistent. Este important sa va asigurati  ca grosimea peretelui care va incorpora seiful este suficient de mare (cel  putin cu 15 cm mai mare decat dimensiunea seifului).
Rezistenta usii la tentativele de  efractie este un criteriu major de luat in seama. In mod normal, usa este camuflata,  pentru a se ascunde prezenta seifului.

NB : Locul ales pentru instalarea seifului poate determina alegerea dumneavoastra intre un seif de incastrat si unul de fixat.

4. AMPLASAREA SEIFULUI

Amplasarea seifului este un criteriu major de  luat in seama, adesea neglijat. Din acest motiv, Thirard a creat fise care sa  raspunda cu precadere acestei intrebari : Descoperiti fisa noastra  insotita de un film video : alegerea locului in care urmeaza sa asezati  seiful.

5. TIPUL DE INCHIDERE

Exista  patru tipuri de posibilitati de inchidere a seifului :

Cu cheie : Deschidere simpla cu  cheie (fara combinatie)

Cu cheie si combinatie  mecanica: trebuie sa folositi concomitent combinatia corecta si cheia  pentru a deschide seiful.

Cu combinatie electronica :  trebuie  sa tastati codul pe tastatura pentru a debloca mecanismul si pentru a deschide  seiful.

Cu cheie si combinatie  electronica: trebuie sa folositi concomitent combinatia electronica corecta si  cheia pentru a deschide seiful.

Nivelul de securitate dorit va determina tipul de broasca folosit pentru  seif.

6. NIVELUL DE SIGURANTA

Nivelul de siguranta al seifului este determinat de :

– tipul de protectie (impotriva ruperii, impotriva taierii) ;

– calitatea intaririi (grosimea cadrului si a usii)

– normele aplicate (EN 14450 si EN 1300)

Tipul de protectie al usii

– Protectie impotriva smulgerii, pentru a preveni ruperea usii cu ranga.
– Protectie impotriva ruperii, pentru a evita ca sa fie inlaturata cu un baros sau ciocan.
– Protectie impotriva taierii panoului usii si ai peretilor adiacenti ai acesteia.

Forma si numarul bolturilor sunt de asemenea un criteriu de care sa tinei cont, intrucat determina rezistenta la smulgere sau taiere.
Pentru mai multă siguranta, unele modele de seifuri sunt dotate cu cu bolturi rezistente la taiere.

Calitatea intaririi

Grosimea cadrului si a usii sunt elemente cheie care determina nivelul de rezistenta la efractie.
În plus, usa poate fi prevazuta cu armatura impotriva spargerii usii sau cu balamale care impiedica introducerea unei lame intre seif si usa.

Normele aplicate (EN 14450 si EN 1300)

– Norma EN 14450

Norma EN 14450 este o omologare pentru seifuri. aceasta norma este acordata in urma trecerii unor teste de rezistenta anti-efractie. Seifurile sunt supuse unor incercari de rupere si smulgere similare atacurilor si actiunilor hotilor. De asemenea, produsele finite sunt supuse unor teste si controale regulate pentru a testa sistemul de calitate si metoda de productie.

– Norma EN 1303

Norma EN 1303 defineste performantele si alte exigente ale cilindrului si cheii.

Rezistenta, securitatea produselor raportate la calitatea cheii si rezistenta la atac (Pentru mai multe detalii, verificati fisa noastra completa despre norma EN 1303 – 2005)