Alegerea zavorului

Pentru o broasca destinata sa inchida o usa sau sa intareasca siguranta unui punct de acces, alegerea trebuie facuta un functie de diferite criterii, care pot avea consecinte asupra niveluiui de securitate dorit. Alegerea broastei si a nivelului de protectie dorit, va depinde de diferite criterii, precum destinatia, sistemul de deschidere, rezistenta anti-efractie, tipul de cheie si un ansamblu de componente tehnice.

1. LOCURILE DE UTILIZARE

2. MODELE DE BROASTE IN FUNCTIE DE SISTEMUL DE INCHIDERE/DESCHIDERE

Cu buton (broasca automata)

Deschiderea nu se poate face decat din interior. Nu va exista posibilitatea de deschidere la nivelul broastei. Acest tip de broasca poate fi utilizat pentru usile de baie sau toaleta si, uneori, in interiorul unei camere ca un dormitor sau un birou pentru a pastra intimitatea. Aceste incuietori pot fi de asemenea utilizate pentru a completa un sistem de inchidere principal.

Cu dublu cilindru

Deschidere posibila pe cele doua parti - Aceasta broasca asigura cea mai buna protectie, in special pentru uși de sticla. In cazul unor broaste cu cilindru este posibil a se schimba doar cilindrul, fara a schimba intreg sistemul de blocare (schimbarea cheii, pentru a creste nivelul de securitate al ușii ...).

Cu buton si cilindru

Închiderea cu cheia din exterior și butonul din interior pentru a ușura utilizarea. Acest tip de încuietoare este utilizat pentru ușile de intrare sau pentru a asigura un birou corporativ.

Cu cilindru special

Care permite instalarea unui nou cilindru cu 2 intrari cu cheie sau a unui cilindru cu intrare cu cheie pe o parte si cu buton pe cealalata parte. acest tip de broasca permite inlocuirea cilindrului fara a demonta placa broastei in cazul in care se schimba locatarul sau se doreste schimbarea cilindrului pentru mai multa siguranta. Broastele cu cilindru special sunt foarte practice si in cazul montarii in Sistem Master Key.

Cu cifru

Mecanism cu combinatie modificabila de la 2 la 8 (cifre sau litere). Modificarea combinatiei este rapida. Datorita faptul ca modificarea combinatiei este rapida, acest tip de broasca permite securizarea unui loc fara a se schimba cheia.

Alte tipuri de sisteme de închidere

De aplicat

Inchidere de o singura parte - versiune automata (Broasca este actionata doar prin intermediul unui buton rotativ, fara actionare exterioara) si versiune cilindru lateral exterior (Poate fi de asemenea folosit pentru usile de beci - fara blocare pe interior).

Incastrata sau ingropata

Broaste ce necesita o portiune decupata in usa. Acestea sunt de regula prevazute cu un dispozitiv in care intra boltul broastei. In general sunt utilizate pentru usile batante duble, fiind incastrate in usa.

Pentru a hack

În general, pentru ușile cu două canate, încuietorile sunt încorporate în marginea ușii. Acest tip de blocare păstrează frunza secundară închisă în timp ce frunza principală este deschisă.

Broasca cu bolt culisant

Broaste montate cu inchidere prin culisarea boltului, care se blocheaza intr-un dispozitiv fixat pe cadrul usii. Aceste broaste sunt folosite de regula pentru situatiile in care nu este necesara o inchidere de maxima siguranta, sau pentru mobile (seifuri, cantina, garaj)

3. ALEGEREA BROASTEI IN FUNCTIE DE CILINDRU

In  cazul in care alegeti broasca in functie de tipul de cilindru, trebuie sa  tineti cont de 3 criterii:

 Grosimea usii: Unul  dintre primele elemente de care treduie sa tineti cont este grosimea usii,  intrucat aceasta determina lungimea cilindrului (30 mm, 40 mm, 45 mm, 50 mm, 60  mm)

Diametrul  cilindrului: In cazul unui cilindru rotund (Ø 21mm, Ø 23mm, Ø 26mm)

Tipul  de protectie

Antismulgere si antispargere

Protectie impotriva spargerii si smulgerii cilindrului. Broasca nu poate fi sprta cu ciocanul, iar cilindrul nu poate fi extras din cutia broastei.

Anti deschiere cu speraclu

Imposibiliatea de a deschide cilindrul cu agrafe sau carlige. Protectia impotriva acestui tip de deschidere este posibila datorita complexitatii cheii. Alegerea cilindrului in functie de tipul de cheie este un criteriu esential in alegerea incuietorii dumneavoastra)

Antigaurire

Aceasta functie face ca extractorul burgiului sa se invarta in gol, iar datorita plafonului si a consolidarii cilindrului,perforarea acestuia se va face extrem de greu (si mai ales, aceste aspecte fac ca smulgerea cilindrului sa fie extrem de dificila).

Anti-spargere

Broasca nu poate fi sparta cu un ciocan, iar cilindrul nu poate fi desfacut din carcasa broastei

Antilovire

Aceasta functie se refera la protectia cilindrului impotriva deschiderii prin intermediul unei lovituri cu o cheie de strapungere care sa impinga pinii cilindrului si sa permita rasucirea cheii pentru a deschide usa.

Anti-Smulgere

Broasca nu poate fi smulsa. Partea din fata poate fi sparta, dar cilindrul ramane fixat pe carcasa broastei, montata pe usa.

Nivelul de securitate al cilindrului este determinat si de tipul de cheie. Putem consolida siguranta unui cilindru cu protectie impotriva reproducerii neautorizate : cheia nu poate fi multiplicata decat de catre producator, in baza cardului de proprietate aferent.

4. ALEGEREA INCUIETORII IN FUNCTIE DE MODUL DE FIXARE

Carcasa presata sau pliata : O incuietoare cu carcasa pliata este mai putin  rezistenta decat o carcasa presata (prin apasare – fara cute le pliere  vizibile )

Capac de protectie (pentru incuietori A2P) : de regula din otel  tratat, intareste siguranta cilindrului, impiedicand deschiderea cu agrafe sau  carlige).

Placa de protectie (pentru incuietori A2P), care se monteaza cu un capac  si protejeaza mecanismul interior si confera rezistenta.

Placa de consolidare (pentru incuietori A2P) : Este fixata cu patru  suruburi care traverseaza grosimea usii,   impiedica ruperea cilidrului in cazul in cazul in care se forteaza usa  si fortifica eficient intrgul ansamblu (fixata pe partea din exterior). Placa  de consolidare este indicata in egala masura si pentru

O  armatura consolidata sau in echer: Diferita de  armaturile traditionale, permite o fixare în echer pe faţa interioară a tocului  uşii. De fapt, daca usa este puternic impinsa, armatura este cea care suporta  cea mai mare parte din efortul de smulgere.

Pini  si puncte de blocare: Pinul este un element  care se insereaza in cilindru, intr-un spatiu specila prevazut in acest scop.  Pinul se incadreaza in punctul de blocare plasat pe usa. Aceaste mecanisme  impiedica spargerea si smulgerea   cilindrului broastei.

Capac  de intrare: spre deosebire de rozetele estetice folosite pentru o  finisare fina, un astfel de dispozitiv este utilizat in cazul in care grosimea  usii este mai mare decat lungimea maxima a cilindrului de blocare.

Finisarea  suprafetei: Pentru broastele usilor de la intrare, se recomanda un  model cu finisaj anticoroziv. Otelul inoxidabil sau alama sunt utilizate pentru  protectia impotriva coroziunii prin oxidare. Oteluleste special conceput pentru  a rezista mediului salin.

5. NUMARUL PUNCTELOR DE SIGURANTA

Desi este intotdeauna posibila adaugarea a noi  incuietori, preferabil este sa se foloseasca o broasca multipunct care ofera siguranta  maxima, multiplicand punctele de blocare prin inchiderea/deschiderea cu o  singura cheie. Broastele multipunct exista in varianta cu 2,3 sau 4 puncte de  blocare.

6. NORMA A2P

Marca A2P este, in primul rand, o certificare a  produsului privind securitatea si rezistenta la efractie, luand in considerare  in special capacitatea unui produs de a rezista la tentativele neautorizate de  a deschide intr-o perioadă data, atacurile unui operator care utilizează  puterea lui fizica si diferite instrumente (unelte manuale, electrice si  termice), dar, de asemenea, capacitatea produsului de a rezista la tentativele  de deschidere fine. Asadar, marca A2P certifică faptul ca aceste produse indeplinesc  anumite specificatii tehnice care corespund unei productii a carei calitate  este controlata. Marca A2P este o marca colectiva, care indeplineste criteriile  impuse de catre companiile de asigurari, institutii publice, utilizatorii și  sunt certificate de catre  profesionistii  in securitate.

Exista diferite  niveluri pentru norma A2P: A2P –  A2P*  –  A2P**

A2P * rezistenta antiefractie 5 minute
A2P ** rezistență antiefractie 10 minute
A2P *** rezistență antiefractie 15 minute

logo-couleur-a2p

7. ALEGEREA BROASTEI IN FUNCTIE DE TIPUL DE CHEIE

Cheie standard

Copierea  acesteia poate fi facuta de orice lacatus si nu necesita folosirea unei masini  speciale. Modelul acestui tip de cheie fiind unul public, reproducerea acesteia  nu implica decat folosirea unei masinarii standard, spre deosebire de cheile de  inalta siguranta care implica folosirea unei masinarii speciale furnizate de  producator, cu mecanism mult mai complex pentru a asigura un nivel ridicat de  securitate.

Clé paracentrique


Les clés paracentriques sont des clefs plates crantées sur le bord inférieur avec des points latéraux sur le tranchant de la clé afin de renforcer la protection contre le crochetage. Les clefs paracentriques peuvent être reproductibles chez un serrurier et/ou un clef-minute mais de nombreux modèles sont brevetés, comme le modèle Adriatic de Thirard.

Cheia cu pompa

Cheile  cu pompa sunt prevazute cu un dispozitiv cu elice care actioneaza un  mecanism prin care elibereaza si blocheaza  incuietoarea printr-o miscare de presare elastica urmată de o rotatie. Pompele  axiale pot fi echipate cu: crestaturi care ofera rezistenta ridicata la  efractie si smulgere, un dispozitiv de pistoni si contra-pistoni de siguranta:  pinii sunt asezati in mod circular.  Pentru  mai mult confort in utilizarea sistemului de inchidere poate fi propus un sitem  de fixare a cheii.

Cheia magnetica

Cheile magnetice se disting de alte tip[uri de chei prin faptul ca nu  actioneaza pe baza unui sitem mecanic, dar pe baza unui sistem magnetic,  alcatuit dintr-o serie de poli pozitivi si negativi care trebuie sa se alinieze  pentru a actiona rotorul cilindrului.

Cheia reversibila

Spre deosebire de majoritatea  cheilor, care nu pot fi introduse decat intr-o singura pozitie, cheia reversibila  va permite sa introduceti cheia in ambele sensuri. Altfel spus, introducerea  cheii se face pe fata sau pe dosul cheii.

Cardul de proprietate

In cazul sistemului de  inchidere dotat cu card de proprietate, este necesar sa se furnizeze producatorului  cardul si codul acestuia, impreuna cu datele de identificare. Doar producatorul  este in masura sa faca aceasta copie, pe baza cardului de reproducere  controlata, care a fost emis in momentul cumpararii.

8. FUNCTIILE CHEII

Cheia  unica

Conceptul de cheie unica permite deschiderea mai multor  broaste cu aceeasi cheie. Cilindrii broastelor sunt fabricati in uzina in grup  sau in serie, deschizandu-se cu aceeasi cheie si avand asadar aceeasi  configurare. Acest tip de broaste sunt construite de asa maniera incat sa poata  fi compatibile cu anumite modele de lacate sau de cilindri fabricati cu aceeasi  configurare. Pentru deschiderea lor se va folosi asadar o singura cheie (Pentru  a afla mai multe informatii,vizitati pagina noastra cu sfaturi : Cheie  unica)

Chei  pentru sisteme Master Key

Incuietorile pot fi fabricate cu broste vand combinatii  diferite, dar pot fi fabricate astfel incat sa fie deschise cu aceeasi cheie.  Introducem asadar notiunile de deschidere generala si de deschidere partiala. Sistemele  Master Key permit structurarea diferitelor cai de acces ale persoanelor, tinand  cont  de rutele acestora,  cat si de autorizatiile si restrictiile de  acces : coproprietari, hoteluri, birouri de afaceri, insitutii publice  precum primariile, spitale sau scoli si zone industriale in cadrul carora mai  multe persoane sunt structurate in diferite servicii…
(Pentru mai mullte informatii, accesati pagina noastra de  sfaturi : Sistemul meu Master Key).

9. FINISAJE ȘI ESTETICE

Culoarea, forma, armatura in tocul usii sau in cadrul  acesteia, modelul cu sau fara suruburi la vedere, sunt elemente care ar putea  influenta alegerea dumneavoastra!

Daca  doriti o broasca estetica cu instalare usoara (o surubelnita – instrument  suficient), veti alege, cu siguranta, Broasca Universala sau Broasca Design.

BROASCA DE FEREASTRA: AM CONSOLIDAT RAPID SIGURANTA CASEI MELE

Sta in natura noastra sa securizam usa locuintei prin  instalarea unei incuietori. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe spargeri  se fac prin intermediul ferestrei. asadar, exista broaste speciale pentru  ferestre, geamuri si bai culisante. Exista, de asemenea, posibilitatea de a  alege un sistem de inchidere pentru fereastra cu cilindru.

Instalarea broastei de fereastra este o operatiune simpla  si imbunatateste rapid nivelul de securitate:

Descoperiti cum puteti instala o broasca de fereastra (cu  cilindru). Instalarea sistemului de inchidere pentru fereastra este o oeratiune  simpla si va poate aduce un plus de confort si securitate:

Descoperiti cum puteti instala un sistem de  inchidere cu cilindru