MASTER KEY

CUM POT INTELEGE SI ALEGE SISTEMUL MASTER KEY POTRIVIT

In cazul sistemelor Master Key, exista 3 modele de functionare: deschidere centrala, deschidere generala, deschidere generala si deschidere partiala.

Deschidere centrala
Deschidere generala
Deschidere generala – deschidere partiala

1. DESCHIDEREA CENTRALA

Acest tip de sistem Master Key este destinat in special locuintelor. Fiecare cheie de apartament este diferita, dar acestea pot deschide zonele publice ale cladirii ca intrarea principala, accesul la beci … cu alte cuvinte, cu cheia de la apartamentul dumneavoastra, puteti sa deschideti toate usile din zonele comune (de la intrare, ghena, beci …) fara reciprocitate intre apartamente (adica, cu cheia de la apartamentul dumneavoastra, nu puteti deschide apartamentul vecinilor).

2. DESCHIDERE GENERALA

Acest tip de sistem de deschidere se refera la o configurare simpla. Anumiti utilizatori pot dechide toate usile de acces cu o singura cheie, in timp ce alti utilizatori nu vor putea deschide decat usile unde au accesul autorizat. Fiecare cilindru poate fi, de asemenea, deschis cu propria cheie, dar poate exista o cheie (cheie master), pentru a deschide si inchide toate incuietorile tuturor usilor de acces. Fiecare cilindru mentine propriul set de chei (combinatie diferita – fiecare cheie este diferita), cilindrii sunt variati si fiecare cheie deschide propriul cilindru.

Ex: Intr-o companie, oricine poate intra in biroul sau cu propria sa cheie, dar nu si in biroul colegilor, in timp ce seful, cu o cheie generala master poate deschide orice birou.

Ex: Gradinarul nu va avea acces decat in gradina, vecinul in garaj…in schimb nu vor avea acces in alte parti ale locuintei.

3. DESCHIDERE GENERALA - DESCHIDERE PARTIALA

Acest tip de sistem este destinat unei configurari mai elaborate si este frecvent utilizat in orase, spitale, hoteluri, complexe sportive … in cadrul carora se regasesc mai multi operatori structurati pe diferite criterii. In acest tip de configurare, vor exista anumiti utilizatori care vor avea acces in intrteg sistemul prin intermediul cheii cu deschidere generala, in timp ce anumiti utilizatori vor putea deschide doar anumite portiuni ale sistemului, prin intermediul cheii cu deschidere partiala.

Un exemplu al unei institutii cu 11 usi:

Patronul are o cheie Master cu care poate deschide toate usile.

2 manageri de vanzari, fiecare cu cate un birou si 4 agenti de vanzari fiecare cu propriul lor birou.

Directorul de vanzari din regiunea de Nord deschide biroul sau cu cheia lui si birourile celor din zona comerciala de nord, dar nu biroul sefului, nici al agentilor din sectorul comercial sudic.

Directorul de vanzari din regiunea de Sud deschide cu cheia lui biroul sau si a celor din sectorul comercial sudic, dar nu si biroul sefului, nici birourile agentilor din sectorul comercial de nord.

Fiecare agent poate deschide numai biroul lui.

4. OPTIUNEA DESCHIDERE GENERALA - DESCHIDERE PARTIALA CU VARIANTE

Aceste sisteme complexe necesita un studiu particular. Conceperea unui plan Master Key se realizeaza cu ajutorul unui sistem informatic. Acest tip de sistem Master Key se foloseste cu precadere in domeniul hotelier si industrial.

Exemple de institutii cu 11 usi

Patronul are o cheie Master cu care poate deschide toate usile.

2 manageri de vanzari, fiecare cu cate un birou si 4 agenti de vanzari fiecare cu propriul lor birou.

Directorul de vanzari din regiunea de Nord deschide biroul sau cu cheia lui si birourile celor din zona comerciala de nord, dar nu biroul sefului de vanzari si al agentilor din sectorul comercial sudic, cu exceptia birourilor a doi comerciali din sectorul de sud, cu care lucreaza pe anumite proiecte

Directorul de vanzari din regiunea de Sud deschide cu cheia lui biroul sau si a celor din sectorul comercial sudic, dar nu si biroul sefului, nici birourile agentilor din sectorul comercial de nord, cu exceptia biroului unui agent de vanzari din zona de nord, cu care lucreaza pe anumite proiecte si au nevoie sa schimbe periodic diverse documente.

Fiecare agent poate deschide numai biroul lui, cu exceptia agentului de vanzari din zona de sud, care poate sa deschida si biroul directorului de vanzari din zona de nord.

5. REMARCA

Sistemul de deschidere Master Key deschidere generala – deschiderepartiala (cu sau fara interferente) permite accesul intr-un loc si ilstructureaza in functie de organizarea acestuia. Inainte de concepereasistemului, trebuie sa se tina cont de traseele diferite ale persoanelor incadrul institutiei, precum si de autorizatiile si interdictiile de acces.Pentru a structura rapid si clar sistemul, trebuie sa se realizeze o schema aierarhiilor, a serviciilor si a incaperilor, sa se repereze deschiderile principalesi partiale. Odata incheiat, sistemul trebuie sa ia in calcul organizareapersoanelor din institutia respectiva. De asemenea, ar trebui sa se tina cont de posibilele extinderi alesistemului de inchidere ales